Новини

ОБК СЪБРА РЕКОРДЕН БРОЙ ПРЕДПРИЕМАЧИ ОТ БАЛКАНИТЕ

Достъп до повече пазари поиска бизнесът на втората Балканска среща на МСП, организирана от ОБК

Рекорден брой предприемачи от региона – над 500, превърнаха София в Балканска столица на малкия и средния бизнес. Домакин на втората Балканска конференция бе Сдружението за подпомагане на малкия и средния бизнес "Обединени бизнес клубове" (ОБК) със специалната подкрепата на "Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия" (ИАНМСП) и "Българска агенция за инвестиции" (БАИ) при Министерството на икономиката. Предприемачите обединиха интересите си под мотото на конференцията "Успех = Иновации + Пазари + Финанси + Дигитализация". 
Огромен интерес предизвикаха специалните b2b мачмейкинг срещи, по време на които български и чуждестранни предприемачи от различни браншове имаха възможност да намерят клиенти, инвеститори и партньори. „За да се развиваме, трябва да се отворим и да променим начина на правене на бизнес по между си. Така балканските страни ще бъдат конкурентни на международните пазари. Добър пример в това отношение е Бенелюкс. Създаването на единния европейски пазар е предизвикателство“, заяви президентът на УС на ОБК Веселин Халачев по време на дискусиите около най-важния документ на малкия и средния бизнес - Small Business Act. 
„Събития като тези доказват, че дистанцията между институциите и бизнеса, се скъсява все повече. Темите тук са свързани със специфичните приоритети на Балканите. Вярваме че със съвместните усилия на институциите, бизнеса, академичните среди и Тристранния съвет ще постигнем резултат. По отношение на връзката между Западните Балкани и ЕС, успехът е, че успяхме да насочим фокуса към всичките 6 държави от региона, а не само към най-напредналите. Можем да развиваме съвместни проекти в унисон с цифровизацията и намаляване таксите за роуминг, енергетиката и инфраструктурата,“ каза Моника Панайотова, зам.-министър на българското председателство на Съвета на ЕС. 
Според Тодор Стоянов, зам.-министър на МвНР правителството трябва да подпомага иновативните и стартиращи предприятия, а България е 41-а сред най-иновативните държави в света.
„Важно е да кандидатстваме по програмите за допълнително финансиране, не само за структурните фондове. „Хоризонт 2020“ е само една от тях, възможностите са много. Например „Балкани-Средиземно море“, предназначена за балканските държави. Има и банкови финансови инструменти“, обясни Кремена Димитрова, директор на дирекция „Европейски фондове“ при ОБК. 

„Навсякъде в Европа слушам за сходни проблеми на МСП. Правителствата и Брюксел трябва да разберат, че МСП е Европа и Европа е МСП, коментира Дейвид Каро, президент на Европейски алианс на малкия бизнес (ESBA). Според него продуктивността и дигитализация – това е бъдещето на МСП. Това трябва да бъде разбрано и от европейските институции, които да създадат подходящи условия за развитие. За да растат производствата, трябва да се подобри и кредитирането и финансирането на МСП от страна на фондовете. 
Официални гости на събитието бяха  представители на българските власти, на Европейския парламент, на Европейската комисия, посланици, представители на местни и европейски бизнес организации и търговски камари.
По време на форума, по случай 5-ия си рожден ден, Обединени бизнес клубове раздаде и първите си награди в подкрепа на малкия и средния бизнес. 
 

Назад